Barcelone ba Barsakh


Fitxa tècnica

Títol: Barcelone ba Barsakh Durada: 13’24’’ Format: HD 1080p Format de Pantalla: 16/9 Direcció: Nacho Gil Cid de Diego i Cristina Vergara Sequeiro Intèrprets: Thimbo Samb. Marta Rei Renau, Abdoulaye Sy i Jesús Martínez Guió: Cristina Vergara, Nacho Gil, Teresa Ribes i la col·laboració de David Peña. Música original: Miguel Gómez Ortín Direcció de fotografia: Miguel Ángel Ros Operadors de càmera: Nacho Gil i Omar Tahrichi Ajudant de càmera: Pedro del Rio Producció: David Moliner i Teresa Ribes Amb la col·laboració de CEAR País Valencià. Comissió d’Ajuda al Refugiat – PV

Sinopsi

Barcelone ba Barsakh és un curtmetratge de ficció de temàtica social sobre la història de Demba, un immigrant senegalés que arriba a Europa després d’un perillós viatge. Demba haurà d’afrontar la seua nova realitat i les seues possibilitats d’elecció. El curtmetratge pretén acostar una realitat difícil i transmetre la gran capacitat de lluita d’aquestes persones.

Veure versió amb subtítols en àngles


Anotacions sobre el projecte

Per a arribar a les costes europees des d’Àfrica moltes persones han d’enfrontar-se a un perillós viatge la meta del qual és arribar a Europa amb vida. L’altre final possible, en moltes ocasions, no és un altre que la mort. Per a descriure les opcions a les quals s’enfronten en el viatge els immigrants senegalesos tenen una dita “Barcelona o Barsaj “ (Barcelone ba Barsakh en wólof). Barcelona fa referència a una ciutat (o un club de futbol) coneguda a Europa. Molts dels immigrants, quan aconsegueixen arribar a territori europeu exclamen ” Barcelona, Barcelona! o Barça, Barça!” Dir aquestes paraules en alt expressa la seua satisfacció per haver aconseguit la seua meta; arribar a Europa amb vida. L’altra opció, Barsaj, el més enllà, l’altra vida, l’altre món, fa referència a l’altre final possible del viatge. El curtmetratge escenifica el dolor que causen les morts dels immigrants en el mar mediterrani. Les xifres que es coneixen en el 2015 són difícils d’assimilar. En els últims deu anys s’ha comptabilitzat que més de 15.000 persones han perdut la vida intentant arribar a les costes espanyoles (Associació Pro Derechos Humanos de Andalucia). La xifra exacta mai la sabrem perquè són molts els cossos que es perden en el mar i moltes les morts que cauen l’oblit. A més, una vegada superat el viatge s’han d’enfrontar a realitats com els CIE o a la prohibició de la venda ambulant. La vida de l’immigrant sense papers és difícil, però porten amb si una gran dosi de valentia i esperança. El projecte ha comptat amb la col·laboració de CEAR PV (Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat), que ens ha permès conèixer la realitat de la immigració i les històries que existeixen darrere d’aquestes persones. A més hem conegut a través del seu grup de teatre als nostres actors protagonistes Thimbo Samb i Abdoulaye Sy. D’altra banda, hem comptat amb l’ajuda en la documentació d’Albert Mora del Institut d ‘Estudis de Drets Humans Universitat de València.


Premsa

Thimbo Samb es Demba. Diari El Mundo.

De Senegal a Valencia. Cadena SER

Barcelona o Muerte. Diari eldiario.es

Crónica estreno Barcelone ba Barsakh. Revista Rebelión.

Reportatge i entrevista Thimbo Samb Levante TV

Estreno del cortometraje Barcelone ba Barsakh, un retrato del drama de la inmigración realizado por Nacho Gil y Cristina Vergara. Sala de Prensa SGAE.

Barcelone ba Barsakh en MAKMA revista de artes visuales y cultura contemporánea.

Barcelone ba Barsakh ganador del segundo premio del ICCL Human Rights Film Awards 2015. Europa Press

El cortometraje valenciano Barcelone ba Barsakh, Segundo Premio del ICCL Human Rights Film Awards 2015 . Diari 20 minutos.

Premi al millor actor Thimbo Samb en FECISO 2015. La tribuna de Toledo

 


Galeria fotogràfica

Premis

2nd Premi en el ICCL Human Rights Film Awards 2015 de Dublin (Irlanda).

Premi dels i les Estudiants VII Festival de Cinema Invisible Film Sozialak de Bilbao.

Premi al millor actor Festival de Cinema Castella-la Manxa FECISO 2015.

2º Premi de curtmetratge Festival de Cinema Castella-la Manxa FECISO 2015.

Premi del Públic al millor Curtmetratge Valencià en el Festival Internacional Radiocity València 2015.

Seleccionat en més de 30 festivals nacionals i internacionals.