UNA LLENGUA QUE CAMINA


Fitxa tècnica

Any de producció: 2011
Durada: 56’41”
Format: HD
Format de pantalla: 16/9
Direcció: Amanda Gascó Richart
Guió: Amanda Gascó, Cristina Vergara Sequeiro i Vicent Partal
Director de fotografia: Nacho Gil Cid de Diego
Música, so directe i postproducció de so : Miguel Gómez Ortín
Edició i postproducció d’imatge: Faules Produccions

Sinopsi

Una Llengua que Camina és un documental realitzat per Faules Produccions i produït per VilaWeb i TV3 – Televisió de Catalunya.


Anotacions sobre el projecte

Les primeres generacions que han estudiat en valencià ja son persones adultes que intenten viure en valencià a casa, al carrer i al treball.

La vivesa de la nostra llengua la sustenten les persones i el camí ferm de la normalització és real gràcies al compromís individual de multitud de ciutadans que incorporen el valencià als diferents àmbits de la vida, que el fan útil i necessari. Són avanços lents, com qui camina per una costera, però ferms i efectius. 

La base del documental és el retrat de la vida diària de cinc persones que viuen a distints punts del territori valencià i que ens permeten fer una radiografia de la llengua de nord a sud, de les ciutats i dels pobles. 

El protagonista més conegut és Xavi Sarrià, lletrista i cantant del grup Obrint Pas, que viu al Cap i Casal, València. Xavi és un reflex d’eixa primera generació de joves que ha estudiat en valencià. Ell ens mostra la rica proliferació de grups de música en valencià i explica les causes d’aquest fenomen. 

Gerard Pitarch viu i treballa a Castelló de la Plana, va ser un dels primers que estudiaren en valencià a la Plana Alta. Té dues filles que ja van a l’escola en valencià. Ell és dermatòleg a l’Hospital General de Castelló i ens mostra l’ús de la llengua al món de la sanitat.

Mar Iglesias és periodista i viu a la ciutat d’Alacant. A més, és de les poques professores que imparteixen les seues classes en valencià a la Universitat d’Alacant. A través del seu cas, es fa una anàlisi de l’ús de la llengua als mitjans al nostre territori i es mostra la seua voluntat de fer explícita la llengua a la capital del migjorn valencià.

Una altra protagonista és Dariana Groza, nouvinguda d’origen romanés que va descobrir que al País Valencià existia una altra llengua quan va anar a matricular el seu fill a l’escola del poble on viu, Catarroja, a l’Horta Sud. A hores d’ara, el seu interès pel català l’ha convertida en tècnica del Voluntariat pel Valencià, un programa creat per l’entitat cívica Escola Valenciana.

Justament un dels impulsors d’Escola Valenciana és Diego Gómez, que ha estat president d’aquest moviment cívic durant quasi una dècada. Diego és mestre a una escola pública de Carcaixent, a la comarca de la Ribera, i ens obri les portes a la gran xarxa social en defensa del català a l’escola i al carrer que està fent aquesta entitat. 


Premsa

“El documental” estrena “Una llengua que camina”
TV3 A la carta
Una llengua que camina, entre els vídeos més vistos del 3alacarta
Web Escola Valenciana. Projeccions del documental
Diari Levante. Notícia de la pre-estrena
Pre-estrena del documental ‘Una llengua que camina
Declaracions de la directora Amanda Gascó
Xavi Sarrià parla d’Una llengua que Camina


Galeria fotogràfica

Premis

Premi de Comunicació i Difusió Cultural de la IX edició dels Premis de la Crítica de l’IIFV- Insitut Universitari de Filologia Valenciana
Premi Gaetà Huguet a la millor producció cultural en llengua catalana de l’any 2011